Nwt voor met Large Snowboardjas capuchonBrq0 Quiksilver 2017 heren 35Sc4AjRLq Nwt voor met Large Snowboardjas capuchonBrq0 Quiksilver 2017 heren 35Sc4AjRLq Nwt voor met Large Snowboardjas capuchonBrq0 Quiksilver 2017 heren 35Sc4AjRLq
Nederland Historische locatie

17-09-1944 - 26-09-1944

Veerweg, Oosterbeek, Nederland
Suede Mcqueen Schedelpompen Blue Ons Uitmuntend 8 Alexander Maat 5 UzVpSqM
Trefwoorden voor deze historische locatie
Gevechten Bevrijding Overwinning en nederlaag

Het mislukken van operatie Market Garden

Operatie Market Garden leidde tot de bevrijding van een groot deel van Zuid-Nederland. Toch werd het hoofddoel niet gehaald, namelijk het omzeilen van de sterke Duitse verdedigingslinies, door het oversteken van de Rijn bij Arnhem middels een verrassingsaanval. Het veroverde gebied rond Nijmegen-Groesbeek bleef in handen van de geallieerden en diende als springplank voor het succesvolle Rijnlandoffensief in februari 1945.

Operatie Market Garden had als doel om de Duitse verdedigingslinies langs de Rijn (de Siegfried linie) te omzeilen en zo een snelle opmars van geallieerde troepen naar het hart van Duitsland te verzekeren. Maar toen het duidelijk werd dat de geallieerde troepen er niet in zouden slagen om de brug over de Rijn bij Arnhem in te nemen, werd de campagne op 25 september 1944 gestaakt.

Het laatste deel van de operatie bestond vooral uit het evacueren van Britse en Poolse parachutisten die vastzaten in wanhopige posities aan de noordelijke oever van de Rijn. In de nacht van 25 september trokken 2398 soldaten zich terug naar bevrijd gebied achter de rivier.

Operatie Market Garden was een uiterst ambitieuze operatie en mislukte uiteindelijk vanwege weersomstandigheden, communicatieproblemen en de verassend sterke Duitse tegenstand nabij Arnhem. Het Duitse leger, dat gebroken leek nadat het zich snel had moeten terugtrekken uit Frankrijk, had tegen september 1944 weer aan kracht herwonnen en een robuuste verdedigingslinie langs de Rijn in Duitsland en Nederland opgeworpen.

Als gevolg van het mislukken van operatie Market Garden hadden de geallieerden geen andere mogelijkheid dan een frontale en kostbare aanval op de verdedigingslinies van de Duitse grenzen. Deze aanval vond plaats in februari 1945 onder de naam operatie Veritable en was onderdeel van het Rijnlandoffensief. De operatie werd gelanceerd vanuit de omgeving Nijmegen-Groesbeek en vanuit de provincie Limburg. Beide gebieden grensden aan Duitsland en waren in september 1944 door de geallieerden veroverd. Hoewel operatie Market Garden uiteindelijk mislukte, betekende het wel de bevrijding van miljoenen Nederlanders in de zuidelijke delen van het land.

Nwt voor met Large Snowboardjas capuchonBrq0 Quiksilver 2017 heren 35Sc4AjRLq Nwt voor met Large Snowboardjas capuchonBrq0 Quiksilver 2017 heren 35Sc4AjRLq

Mediagallerij

Gewonde soldaten in Hotel de Tafelberg in Oosterbeek.

© Beeldbank WO 2 – Oorlogs- en verzetscentrum Groningen

Duitse soldaten in een in beslag genomen jeep met twee Britse krijgsgevangenen ...

© Beeldbank WO 2 – NIOD

Een verwoeste Sherman tank op de weg van Nijmegen naar Elst.

© National Liberation Museum 1944-1945
Veerweg, Oosterbeek, Nederland

Gerelateerde bezienswaardigheden, historische locaties en Biografieën

Biografie Christiaan Lindemans Christiaan Lindemans, alias King Kong, was lid van het verzet en organiseerde ontsnappingsroutes. Hij ... Bekijk deze biografie Verhaallijn Operatie Market Garden Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het ... Bekijk deze verhaallijn
Sweatsuit Jordan Vi 2xl 6 Hoodie Retro Zeldzaam broek zilver zwart Nike nieuwmaat yb67fg
Close5 Loafers Skechers 34374 Black 9 Womens Maat kN0OnwP8X
Download MP3